Tudáspróba kvíz – Teszteld magad!

Üdvözlünk a Tudáspróba kvízünkben! Ebben a kvízben széles spektrumon tesztelheted tudásodat, a természettudományoktól kezdve a kultúrán át a történelemig és művészetekig. Kérdéseink változatosak, érdekesek és gondolkodtatóak, így kiváló lehetőséget biztosítanak azoknak, akik szeretnék megmérettetni magukat. Ha már 10-ből 7 kérdésre jól válaszolsz büszke lehetsz magadra! Készen állsz a kihívásra? Kezdődjön a játék!

0%

Melyik gáz a legelterjedtebb a Föld légkörében?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

A Föld légkörében a legelterjedtebb gáz a nitrogén, amely a légkör összetételének körülbelül 78%-át teszi ki.

Melyik országban található a legtöbb piramis?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

Az ember leggyakrabban Egyiptommal azonosítja a piramisokat, de a legtöbb piramis Szudánban található. Ezek a piramisok kisebbek és meredekebbek, mint az egyiptomi társaik, és főleg a Núbiai Királyságok idejéből származnak.

Mit jelent a heliocentrikus világkép?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

A heliocentrikus világkép egy olyan csillagászati modell, amely szerint a Nap áll a Naprendszer középpontjában, és a bolygók, beleértve a Földet is, körülötte keringenek. Ez az elképzelés jelentős változást hozott az addigi, földközpontú (geocentrikus) világképhez képest, amely a Földet tekintette az univerzum központjának.

Melyik ország ismert a kiviféle madarak miatt?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

A kivik Új-Zélandon őshonos röpképtelen madarak, felnőtt korukban 1–4 kg súlyúak és 35–65 cm magasságúak lehetnek. Ezeknek a madaraknak nincsenek szárnyaik, de hosszú, vékony csőrük kiemelkedő, és a hagyományos madártollazat helyett a testüket inkább emlősök szőrzetére emlékeztető takaró borítja.

Melyik a világ legmélyebb tava?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

A Bajkál-tó egy tektonikus eredetű hasadéktó Dél-Szibéria Jenyiszej folyó vízgyűjtőjén. A tó Oroszország területén helyezkedik el és a világ legmélyebb tava. A víztérfogata alapján a Föld legnagyobb édesvizű tava. Ez a tó tartalmazza a világ édesvíz készletének körülbelül a 22-23%-át.

Melyik zeneszerző írta a Hattyúk tava balettet?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

A hattyúk tava művet Pjotr Iljics Csajkovszkij írta 1874–1876 között. A mű a balettirodalom egyik legtöbbet játszott darabja.

Ki volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

Marie Curie volt az első nő, akit a Svéd Akadémia Nobel-díjjal tüntetett ki. A kémiai Nobel-díjat 1911-ben kapta elismerésül: "a rádium és polónium felfedezése, a rádium sikeres izolálása, valamint ezeknek a figyelemreméltó elemeknek a további tanulmányozása miatt".

Melyik állat a legnagyobb a Földön?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

A 30 méter hosszú és 173 tonna tömegű kék bálna a valaha élt legnagyobb ismert állat.

Ki a háború istene a római mitológiában?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

A háború istene a római mitológiában Mars. Mars nemcsak a háború istene, hanem a mezőgazdaság és a férfiak védelmezője is volt.

Melyik országban található az Angkorvat?

Helyes válasz! Helytelen válasz!

Az Angkorvat Kambodzsában található, ami valószínűleg a történelem legnagyobb vallási épülete. A templom a12. században épült, körülbelül ugyanabban az időben, mint amikor Európa monumentális gótikus katedrálisai.

Tudáspróba kvíz - Teszteld magad!

Oszd meg a barátaiddal!

Tetszett a kvíz?

1
0

Kövess minket a Facebookon is!

Ezek is tetszhetnek neked